Rotumääritelmä

SAKSANPYSTYKORVAT (Deutsche Spitze)
grosspitz, mittelspitz ja kleinspitz

Rotumääritelmä hyväksytty FCI 12.11.2019
Alkuperämaa: Saksa
Käyttötarkoitus: Vahti- ja seurakoira.
FCI:n luokitus: Ryhmä 5 pystykorvat ja alkukantaiset koirat, alaryhmä 4 eurooppalaiset pystykorvat. Käyttökoetulosta ei vaadita.

Lyhyt historiaosuus: Saksanpystykorvat polveutuvat kivikautisesta suokoirasta (Canis familiaris palustris Rütimeyer) ja hieman myöhemmästä koiratyypistä, jota on löytynyt Euroopan pronssikautisten paaluasutusten yhteydestä. Se on vanhin Keski-Euroopan koiraroduista, ja näistä on sittemmin kehittynyt monia eri rotuja. Wolfsspitz tunnetaan muissa kuin saksankielisissä maissa nimellä keeshond

Yleisvaikutelma: Pystykorvissa ihastuttaa niiden kaunis karvapeite. Runsaan aluskarvan vuoksi peitinkarva on pystyssä. Erityisen huomiota herättäviä ovat runsas, harjamainen kauluri ja tuuheakarvainen, terhakkaasti selän päällä oleva häntä. Kettumainen pää, tarkkaavaiset silmät ja pienet, pystyt, teräväkärkiset ja toisiaan lähellä olevat korvat antavat näille pystykorville ominaisen pirteän ulkonäön.

Tärkeitä mittasuhteita: Säkäkorkeuden suhde rungon pituuteen on
1:1. Kuonon ja kallo-osan pituuksien suhde on noin 2:3.

Käyttäytyminen/luonne: Saksanpystykorva on aina valpas, eloisa ja
poikkeuksellisen uskollinen omistajalleen. Se on hyvin oppivainen ja helppo kouluttaa. Epäluuloisuus vieraita kohtaan ja puuttuva metsästysvietti tekevät siitä ihanteellisen kodin ja pihan vartijan. Se ei ole arka eikä aggressiivinen. Säänkestävyys, sinnikkyys ja pitkäikäisyys ovat sen erinomaisia ominaisuuksia.

PÄÄ
Yleisvaikutelma
: Pää on keskikokoinen ja on ylhäältä katsottuna takaosastaan levein ja kapenee kiilamaisesti kohti kuononkärkeä.
Otsapenger: Kohtuullinen tai selvästi erottuva, ei kuitenkaan jyrkkä.
Kirsu: Pyöreä, pieni ja täysin musta, ruskeilla koirilla tummanruskea.
Kuono: Ei liian pitkä, oikeassa suhteessa kallo-osaan (noin 2:3).
Huulet: Eivät liioitellut. Tiiviit, eivät riippuvat eivätkä muodosta poimuja suupieliin. Huulet ovat kauttaaltaan mustapigmenttiset, ruskeilla koirilla ruskeat.
Leuat / hampaat: Leuat ovat normaalisti kehittyneet. Täydellinen leikkaava purenta (42 hammasta), jossa yläetuhampaat asettuvat tiiviisti alaetuhampaiden eteen ja hampaat ovat suorassa kulmassa leukoihin nähden. Muutaman P-hampaan puuttuminen hyväksytään keskikokoisella ja pienellä saksanpystykorvalla. Voimakkaat, oikea-asentoiset kulmahampaat. Tasapurenta sallitaan.
Posket: Hieman pyöristyneet, eivät ulkonevat.
Silmät: Keskikokoiset, mantelinmuotoiset, hieman vinoasentoiset ja väriltään tummat. Silmäluomien reunat ovat mustapigmenttiset, ruskeilla koirilla tummanruskeat.
Korvat: Pienet, korkealle ja melko lähelle toisiaan kiinnittyneet, kolmionmuotoiset, teräväkärkiset ja aina kärkeä myöten jäykästi pystyssä.

KAULA: Keskipitkä, leveästi lapoihin kiinnittynyt ja niskasta hieman kaareutunut. Ei löysää kaulanahkaa. Kaulan paksu, runsas karva muodostaa ison kaulurin.

RUNKO
Ylälinja: Sulautuu pehmeänä kaarena lyhyeen, suoraan selkään. Tuuheakarvainen, selän päällä oleva häntä peittää osan selkää ja viimeistelee sivukuvan.
Säkä ja selkä: Korkea säkä sulautuu huomaamattomasti mahdollisimman lyhyeen, suoraan ja kiinteään selkään.
Lanne: Lyhyt, leveä ja voimakas.
Lantio: Leveä ja lyhyt, ei luisu.
Rintakehä: Syvä, selvästi kaareutuneet kylkiluut. Eturinta on hyvin kehittynyt.
Alalinja ja vatsa: Rintakehä on mahdollisimman pitkä, vatsalinja on vain hieman nouseva

HÄNTÄ: Korkealle kiinnittynyt, keskipitkä ja erittäin runsaskarvainen. Hännäntyvi nousee suoraan ylös ja kääntyy sitten eteenpäin selän päälle ja tiiviisti sitä vasten. Kaksoiskierre hännänpäässä on sallittu.

RAAJAT
ETURAAJAT:

Yleisvaikutelma: Eturaajat ovat suorat. Etuosa on melko leveä ja vahvaluustoinen.
Lavat: Pitkät, viistot, lihaksikkaat ja tiiviisti rintakehän myötäiset.
Olkavarret: Suunnilleen lapaluun mittaiset ja noin 90 asteen kulmassa lapaan nähden.
Kyynärpäät: Kyynärnivelet ovat voimakkaat ja kyynärpäät tiiviisti rungon myötäiset, eivät ulko- eivätkä sisäkierteiset.
Kyynärvarret: Runkoon nähden keskipitkät, vankat, täysin suorat ja takaosastaan runsashapsuiset.
Välikämmenet: Voimakkaat, keskipitkät ja noin 20 kulmassa pystysuoraan nähden
Etukäpälät: Mahdollisimman pienet ja pyöreät ns. kissankäpälät, varpaat ovat tiiviisti yhdessä ja selvästi kaareutuneet. Kynnet ja päkiät ovat mahdollisimman tummat.


TAKARAAJAT:
Yleisvaikutelma: Takaraajat ovat hyvin lihaksikkaat ja kintereisiin asti erittäin runsaskarvaiset. Raajat ovat suorat ja yhdensuuntaiset.
Reidet ja sääret: Reidet ja sääret ovat suunnilleen yhtä pitkät.
Polvet: Polvinivelet ovat voimakkaat ja vain kohtuullisesti kulmautuneet. Koiran liikkuessa polvet eivät ole ulko- eivätkä sisäkierteiset.
Välijalat: Keskipitkät, hyvin voimakkaat ja alustaan nähden pystysuorat.
Takakäpälät: Mahdollisimman pienet ja pyöreät ns. kissankäpälät, varpaat ovat tiiviisti yhdessä ja selvästi kaareutuneet. Vahvat päkiät. Kynnet ja päkiät ovat väriltään mahdollisimman tummat.


LIIKKEET: Suorat, tehokkaat, sujuvat ja joustavat.

NAHKA: Tiiviisti rungonmyötäinen ja poimuton.

KARVAPEITE
Karva: Kaksinkertainen karvapeite: pitkä, suora ja pysty peitinkarva sekä lyhyt, tiheä, pumpulimainen aluskarva. Karvapeite päässä, korvissa, raajojen etupuolella sekä käpälissä on samettista eli lyhyttä ja tiheää, muualla pitkää ja runsasta. Karva ei ole aaltoilevaa, kiharaa tai nyörimäisesti huopaantunutta eikä se muodosta jakausta selässä. Kaulassa ja lapojen kohdalla on tiheäkarvainen kauluri. Eturaajojen takaosassa on runsaat hapsut, takaraajoissa on lantiosta kintereeseen asti runsas karvoitus. Häntä on tuuheakarvainen. Karva ei saa näyttää muotoillulta.
Väri:
a) grosspitz: musta, ruskea ja valkoinen. Mustilla ja ruskeilla koirilla sallitaan valkoiset laikut rinnassa, käpälissä ja hännänpäässä.
b) mittelspitz: musta, ruskea, valkoinen, oranssi, harmahtava ja muunvärinen
c) kleinspitz: musta, ruskea, valkoinen, oranssi, harmahtava ja muunvärinen
Musta: Myös aluskarvan ja ihon tulee olla musta. Peitinkarva on kiiltävän musta ilman valkoisia tai muita värimerkkejä.
Ruskea: Kauttaaltaan yksivärisen tummanruskea.
Valkoinen: Puhtaan valkoinen. Vähäinen kellertävä sävy, jota usein esiintyy varsinkin korvissa, hyväksytään.
Oranssi: Kauttaaltaan yksivärinen, ei liian tumma eikä liian vaalea. Rinnassa, hännässä ja housukarvoissa vaaleampi sävy sallitaan
Harmaa: Hopeanharmaa, karvankärjet mustat. Kuono ja korvat ovat tummat; kummankin silmän ympärillä on selvä, vinosti silmän ulkokulmasta korvan uloimpaan kiinnityskohtaan kulkeva ohut musta viiva ns. silmälasit, jossa lisäksi selvästi erottuvien rajauksien ja varjostuksien muodostamat lyhyet, ilmeikkäät kulmakarvat. Kauluri ja lapoja myötäilevät värimerkit ovat vaaleammat. Raajoissa ei mustia merkkejä kyynärpään ja polven alapuolella, lukuun ottamatta vähäistä juovitusta varpaissa. Musta hännänpää. Hännän alapuoli ja housukarvat ovat vaalean hopeanharmaat.
Muunväriset: Muunvärisiksi kutsutaan kaikkia edellä mainitsemattomia muita värisävyjä: kermanvärinen, kerma-soopeli, oranssi-soopeli, musta punaruskein merkein (black and tan) ja kirjava. Kirjavan koiran pohjavärin tulee olla aina valkoinen ja laikkujen tulee mieluiten olla jakautuneina koko runkoon. Kaikki laikut ovat samaa väriä (musta, ruskea, harmahtava, oranssi, oranssi-soopeli, kerma, kerma-soopeli).

KOKO JA PAINO
Säkäkorkeus:

a) grosspitz: 45 cm ±5 cm
b) mittelspitz: 35 cm ±5 cm
c) kleinspitz: 27 cm ±3 cm
Paino suhteessa kokoon.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

VAKAVAT VIRHEET:
• rakennevirheet
• liian litteä pää
• selvä ns. omenapää
• lihanvärinen kirsu, huulet tai silmäluomet
• purentavirheet, puuttuvat etuhampaat
• liian suuret, vaaleat tai ulkonevat silmät
• harmailla keskikokoisilla ja pienillä saksanpystykorvilla: puutteelliset värimerkit päässä
• virheelliset liikkeet

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:
• vihaisuus tai liiallinen arkuus
• selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen
• epätäydellisesti sulkeutunut aukile
• ylä-, ala- tai ristipurenta
• ulko- tai sisäkierteiset silmäluomet (ektropium tai entropium)
• pehmeät korvat
• selvät valkoiset laikut muilla kuin valkoisilla koirilla (pois lukien grosspitz)
• kaikki muut kuin kohdassa ”Väri” luetellut värit


HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin. Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.

Shopping Cart